Saç ekimi dünyada iki yöntem ile uygulanmaktadır. FUT ve FUE(Follieular Unit Extraction) teknikleridir. Günümüzde en son kullanılan FUE yöntemidir. Saç ekimi ense bölgelerinden iki kulak arasında dökülmeyen alan diye tabir edilen kısımda köklerin 0,7mm punchlarla alınarak saçsız alana transfer edilme işlemine denir. İlk defa 1940 yılında Japon Dermetolog Dr. Okuda tarafından yapılmıştır. 2. Dünya Savaşında hayatını kaybettiği için 1970 yılına kadar bir çalışma yapılmamıştır. 1988 yılında Dr. Benstain FUT nakli ile saç ekimi yapabileceğini belirtmiştir.2002 yılında FUE yöntemi uygulanmaya başlamıştır. İlk FUE saç ekimleri 1,5 mm punchlarla yapılmaya başlanmış ve saç ekim sonuçları oyuncak bebek kafaları ve çim adam görüntüleri oluşunca kullanılan punchlar biraz daha inceltilmiş kanal yönlerine önem verilmiş ve daha doğal saç ekimi yöntemleri elde edilmiştir. Günümüzde genel olarak 0,7 mm punchlar saç ekimi en doğal sonucu vermektedir. Bazı firmalar hatta 0,7 mm punchların ince 0,8 mm kalın olduğunu düşünerek 0,75 mm punchlar çıkarmışlardır. Saç ekimi sadece puncların ince olması doğal bir saç ekimi olacağı anlamına gelmesin. Kanalların açılması için kullanılan materyaller kanallara yön vermek ve cm karedeki greft sayısı da doğal bir saç ekimini etkileyen faktörlerdir. İlk yapılan fue saç ekimlerinde punchların kalın olmasından dolayı kanallarda daha kalın materyaller ile açılıyor ve sonuçlar istenildiği gibi olmuyordu. Günümüzde ise daha ince olan punclar ile alım yapıldığından kanallar daha ince olan iğne uçları ile açan saç ekim merkezleri bulunmaktadır. Bu bölümde saç ekimi aşamalarını anlatalım. Saç ekim merkezlerine göre değişiklik gösterse de birçok saç ekim merkezinde sedasyon anestezi verilmediği için hastalara kahvaltı yapıp gelinmesi istenir. Saçlarınızın temiz üzerinde jöle, sprey ve topik gibi kimyasallar olmamasına dikkat edin. Öncelikle saç ekimi yapılacak alanın çizgisi belirlenir. Bu aşama çok basit görünse de öyle değildir. Çizginin sağ ve sol tarafları eşit olmaya bilir. Çizgini çok aşağıda veya çok yukarıda olmaması için dikkatli olmak gerekli. Çizgi belirlendikten sonra saç tıraşı yapılır ve ekim işlemine geçilir.

Saç Ekiminin Aşamaları:
  • Saç Analizi ve Saç Ekim Çizimleri
  • Hastaya Uygulanacak İşlemlerin Detaylı Anlatımı
  • Hastanın Operasyona Hazırlanması ve Greft Alım İşlemi
  • Greftlerin Yerleştirileceği Kanalların Safir Uç ile Açılması
  • Greftlerin Açılan Kanallara Yerleştirilmesi
  • Hastanın Hazırlanarak Taburcu Edilmesi
Saç Analizi ve Saç Ekim Çizimleri
Saç ekiminden önce hastaya ilk yapılması gereken işlemdir. Her hasta saç ekim sonrası saçların gür ve sık olmasını ister. Hastaya yapılan gözlem sonucunda mevcut saçlarının kalitesine ve saç ekilecek alanın büyüklüğüne göre ekim sonucunun nasıl olacağı veya olmayacağı hakkında çizimler yapılarak bilgi verilir. Bu aşamada yapılan çizimler operasyonun temelini oluşturur.

Hastaya Uygulanacak İşlemlerin Detaylı Anlatımı
Saç ekimi operasyonunun nasıl gerçekleşeceği şüphesiz tüm hastalarımız için merak konusudur. Hastalarımızın gönül rahatlığı ile operasyonunu geçirebilmesi için tüm sürece dair detaylı bilgiler verilir. Hastalarımız böylece süreçle ilgili tüm aşamalar hakkında bilgi sahibi olur.

Hastanın Operasyona Hazırlanması ve Greft Alım İşlemi
Hasta operasyondan 1 hafta öncesinde detaylı bilgilendirme yapılır. Operasyon günü gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra yapılan çizimler doğrultusunda donör bölgeden greft alım işlemi yapılır. Köklerin alım işlemi iki şekilde olur. Manuel punch ve mikromotor punchlar. Gününüzde en çok hatta %90’ından fazla kişinin kullandığı yöntem mikromotor punlardır. Micro motor da dikkat edilmesi gereken motorun hızının fazla artırıp alınacak köklere zarar vermemek gerekiyor. Bazı saç ekim merkezleri mikro motorun kendi ekseni etrafında dönerek çevreye verdiği ısıdan dolayı kökleri öldürdüğü söylenmektedir maalesef bunlar gerçekleri yansıtmamaktadır. Ne kadar hızlı çalışsa da köklere ısı ile zarar vermesi imkânsızdır.

Greftlerin Yerleştirileceği Kanalların Safir Uç ile Açılması
Bu aşamada safirden üretilen uçlar ile kanal açma işlemi yapılmaktadır. Safir uçla açılan kanalların daha çabuk iyileşmesi ve saç derisinde daha az deforme etmesi sebebi ile kullanımı artmaktadır. Safir ucun daha keskin ve daha ince olması sebebi ile daha sık kanal açılma olanağı sağlanmaktadır. Safir uç ile yapılan işlemlerde deri altındaki sinir ve kılcal damarlara daha az zarar vererek kanamayı azaltıp nekroz olma olasılığını neredeyse yüzde sıfır düzeylerine indirmektedir. Safir uçlarda da jiletdeki gibi greft kalınlığı ve uzunluğuna göre ölçüleri mevcuttur

Greftlerin Açılan Kanallara Yerleştirilmesi
Donör bölgeden alınarak ayrılan özel bir solüsyonda bekletilen greftler. Safir uç ile kanalların açılmasından sonra açılan kanallara yerleştirilir. Bu işlem de diğer tüm işlemler gibi hassasiyetle yapılmalıdır. Alınan greflerin durumuna göre istenilen en doğal görünümü elde edebilmek için seçilen greftlerin uygun bölgelere yerleştirilmesi gerekmektedir.

Hastanın Hazırlanarak Taburcu Edilmesi
Ekim işlemi tamamlandıktan sonra hasta taburcu edilmeye hazırlanır. Hastanın son durumu kontrol edilip gerekli bilgilendirmeler yapılır ve hasta taburcu edilir.