Saç Ekimi Hakkında

Cerrahi bir operasyon olduğu için diğer ameliyatlar ön gibi bir hafta öncesinden aspirin ve coraspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kesilir. Alkol ve vitaminlerden uzak durulur. Sigara mümkün olduğu kadar az içilir mümkünse bırakmak en güzelidir. Saç ekimine giderken üzerinize önden düğmeli veya fermuarlı bir giysi ile gitmek sonrası için iyi olacaktır. Tişört tarzı giysiler giyerken ekilen saçlara zarar verebilir. Ekim işlemi lokal anestezi altında olacak ise sabah hafif bir kahvaltı yapılması iyi olur. Bazı kliniklerde saç ekimi sedasyon anestezi altında yapılıyor ise o durumda doktorunuz ile kahvaltı kısmını konuşmanızda fayda vardır. Saçlarınızı temiz bir şekilde gelinmesi ( jöle sprey topik vb seylerin olmaması) uygun olur. Saç ekimine araba ile gitmenizde bir sakınca yoktur. sonrası için yanınızda birinin bulunması iyi olur. Saç ekim işlemi yaklaşık 6-8 saat sürdüğü için işlem sonrası baş dönmesi tansiyon düşmesi olabileceği için size refakat edecek biri size eşlik etsin. Saç ekim sonrası başınızda bandaj olacağı için ilk yıkamaya kadar şapka takılması çok fazla tavsiye edilmez. Mümkün olduğu kadar işlem sonrası toplu taşıma enfeksiyon riski ve yüz bölgesinde şişlik olmaması için şahsi bir araç ile gitmek uygun olacaktır.

Operasyonda ekilecek greft sayısına göre 4 ile 8 saat arasında değişir. Hastanın köklerin yapısı ve dokusuna göre de değişiklik gösterir. Saç ekim süresi yapacal olan ekibin tecrübesi, deneyimine ve ekim yöntemine farklılık gösterir. Türkiye’de saç ekimini farklı yöntemler ile yapan klinikler vardır. Bazı kuruluşlar bir günde max greft ile 3500-5000 greft ekim gerçekleştirirken bazı klinikler günde 1000 greft ile hastayı 2-3 bölerek ekim yapıyorlar. Saç ekimi elamanı sayısına göre de saç ekiminin süresi değişir. Ekilecek greft sayısına göre ekipler daha kalabalık olabiliyor. Değişimli olarak saç ekimi yapıyorlar. Max greft çalışıldığı zaman ekim 10-12 saate kadar sürebiliyor buda ekibi yoruyor. Saç ekim işlemi üç aşamadan olur Kanalların açılması, Köklerin alınması ve Ekim işlemi. Saç ekim merkezlerine göre sıralama değişebilir. En iyi yöntem olarak ilk başta kanal açılması sonra köklerin alınması ve ekim işlemi . Bu yöntemin avantajı alınan köklerin dışarıda fazla beklememiş olması. Greft sayısına göre aynı gün içinde de iki seansa bölmek mümkündür. Örneğin 3000 greft çalışılacak bir hastayı ilk başta 3000 kanal açılıp sonra 1500 kök alınıp onların ekilmesi daha sonra tekrar kökler alınıp ekim işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle alınan kökler minimum dışarıda kalmış oluyor. Bu da tabi ki ekim süresini uzata bilir. Alım yap hastayı çevir ekim yap tekrar çevirip alım yap ve bu alım sırasında ekilen köklere zarar vermemek için daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Saç ekimi Lokal anestezi altında bölgesel uyuşturma ile yapılır. Hasta sadece bölgesel yapılan anestezi sırasında ağrı duyar. İşlem bitene kadar ağrı duymaz operasyon sonrası kişinin ağrı eşiğine göre ağrı farklılık gösterir. Oluşan ağrılarda önerilen ağrı kesiciler ile engellenir. FUT yöntemi ile yapılan saç ekimlerinde alım yapılan yerde şerit halinde bir kesi olduğu için ağrı oluyordu. Günümüzde uygulanan FUE saç ekiminde ağrı kişinin ağrı eşiği ile orantılıdır. Bazı hastalarda hiç ağrı görülmez iken bazı hastalar günlerce süren ağrı olabilmektedir. Yalnız bu bahsettiğimiz ekim sonrası ağrılar için geçerli. Saç ekimi esnasında ağrınız olmaz. Sadece lokal anestezi uygulama sırasında ilacın vermiş olduğu bir yanma hissi olur ve en fazla 3 dk sürecektir. Diş hekimlerinin kullandığı anestezi ile aynı ilaçlar kullanılır. Tek farkı biraz fazla iğne kullanılır. Lokal anesteziyi uygulayacak kişinin tecrübesi de bu aşamada önemli blok yapmasını bilen biri ise başın 4 bölgesine yapacağı iğneler ile biraz bekledikten sonra sonrasında yapılacak iğnelerin yanma hissi daha az olacaktır. Ekim süresince başka ağrınız olmaz sadece ekimin süresine göre boynunuzda ve belinizde hareketsiz kalmaya bağlı ağrılar olur. Yapılan lokal anestezi ilaçların etkisi de kişinin doku yapısına göre değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda 8 saat sürerken bazı hastalarda 12 saate kadar sürebiliyor. Ekim yapılan yerde ağrınız olmaz sadece alım yapılan yerde çok ince başınızı yastığa koyduğunuz yerde yanma hissi olur. Bu ağrılarda bir iki güne kadar geçecektir.

Kanal açma işleminde mevcut saçların zarar görmemesi için özel büyüteçli gözlüklerle mevcut saçlara zarar vermeden kanal açılırsa zarar görmez. Çok nadir olsa da ekim sonrası görülen şok dökülme mevcut saçlar dökülebilir ama sonrasında 2 ile 3 ay sonra çıkacaklardır. Saç ekiminde en çok merak edilen konuların başında gelen bir sorudur mevcut saçlarım zarar görür mü? Mevcut saçların zarar görmesi kanalların açılması sırasında olur. Saç ekimi ve diğer micro cerrahi işlemlerde kullanılan looplar (büyüteçli gözlük) ile mevcut saçlar zarar görmez. Bu tabi ki her saç zarar görmeyecek anlamına gelmesin kanal açan kişinin tecrübesi etkilidir. Looplar ile bakıldığı zaman çok ince olan tüy şeklinde ki saçların ileride dökülme ihtimalini göz önünde bulundurarak yokmuş gibi davranarak ekim yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bazı saç ekim merkezlerinde durum böyle olmamaktadır. Hastanın hiç bir saçına özen göstermeden kanal açılarak mevcut saçlar zarar görmektedir. İleride nasıl olsa bunlarda dökülecek diye hastaya maximum greft saç ekim yapılacak diye mevcut saçlarının da üzerine ekim yapılmaktadır. Latince bir deyim vardır PRİMUM NON NOCERE ( önce zarar verme ) sadece saç ekiminde değil diğer bütün sağlık alanında bu geçerlidir hastaya önce zarar verme bozulmuş bir şeyi düzeltmek daha zordur sonra tedavisini uygularsın.

Ekilen saçları genellikle 3 ile 6 hafta arasında dökülür. Kişinin doku ve kök yapısına göre değişiklik gösterse de genelde %80 kısmı dökülür. 3 ay sonra yavaş yavaş çıkmaya başlar. 6. Ayda %75,80 civarında çıkmış olur. İlk çıkan saçlar cansız, cılız, kırık ve kıvırcık olur. Yaklaşık 1 senede ekilen saçların hepsi çıkmış ve düzelmiş olur. Ekilen saçlar 2-3 gün sonra kabuk bağlar bu kabuklar 15. güne kadar dökülecektir. Her gün düzenli bir şekilde saç ekim merkezinin gösterdiği gibi yıkandığı zaman 10-12 günde kabuklar bitmiş olur. Kabuklar bitmediği takdirde saç ekim merkezinde hazırlanmış özel bitkisel yağlar ile kabuk temizleme işlemi gerçekleştirilir. Bu yıkama esnasında küçük kıllar gelmesi normaldir canınızı sıkmaya gerek yok 3. haftadan sonra bu dökülmeler artacaktır. 3 ile 6 hafta arasında genelde birinci ayda ekilen saçlarda şok dökülme görülür. Çok nadir de olsa ekilen alanla beraber alım yapılan yerde de şok dökülme görülebilir. Buradaki dökülme ekim yerindeki gibi değil küçük bölgesel yerlerde görünür. Görüntü olarak sizi rahatsız edecektir ama merak etmeyin 2 ile 3 ay arasında toplar ve saç çıkışları görülür. Şok dökülme ile dökülen saçlar 3. aydan sonra yavaş yavaş olacak bir anda hepsinin ucu görünmesini beklemeyin 5. ay ile 6. ay arasında bile çok büyük fark görünür. Bunlar tabi hastanın yaşı, dokunun kalitesi, köklerin yapısı ile farklılık gösterir. Bazı hastalarda şok dökülme daha az görülebilir ve 1. aydan sonra saç çıkışları başlar ve 5. ayda neredeyse saçların %90 çıkmış olabilir. Genel olarak 6.ay dolduğu zaman saçların %80 çıkmış oluyor 8. aya kadar çıkmalar devam ediyor ve senesi dolduğu zaman en güzel halini alıyor.

Saç ekimi işlemi için saçın dökülme şekli belirlemek için 20 li yaşlarda ön çizgi ve yan üçgenlerde açılma olmuş ve hastayı rahatsız edici bir görüntüsü olmuşsa ekim yapılabilir. Yalnız hastanın ileri ki yaşlarda dökülme olabileceği için hastayı bilgilendirmek gerekir. Saç dökülmesi 28-35 yaş arası hızlı olur. 35-40 yaş arası yavaşlar ve sonra durur. Yaş ilerledikçe saç kökleri ve doku sağlığını kaybedeceği için ilerleyen yaşlarda saç ekimi sonucu başarısı düşecektir. Son zamanlarda artan saç ekimi ameliyatları ve güzel sonuçlar alınması sebebiyle saç ekim yaşları 20’li yaşlara kadar düşmüştür. Bu tabi ki sadece saç ekim sonuçları güzel ve doğal olması yanında daha ucuz olması da etkili oluyor. Saç ekim fiyatları bulunduğunuz şehir ve yapan ekibin kalitesine göre değişim göstermektedir. Örneğin bir Ankara’daki saç ekim merkezi ile Kırıkkale deki saç ekim merkezi arasında fiyat farkı olacaktır. Sağlıklı bir saç yapısı 20’li yaşlarda seyrelme ve zayıflama başlar. Genelde bu yaşlarda askere giden erkekler hem askerliğin vermiş olduğu stres hem de şehir değişikliğine bağlı su ve şampuan değişimi saçları olumsuz yönde etkilemekte ve saçlar dökülme ye başlar. Genel olarak hastaların çoğunda askere gidince günün 8-10 saati kep başımdan hiç çıkmadığı için saçlarım zayıfladı ve döküldü diye saç ekim merkezlerine başvuruyorlar. Ebetteki bu bir saç dökülme sebebidir ama saçların dökülmesinin en büyük sebebi genetik faktörlerdir. Saç ekiminde yaş sınırlaması vardır diyemeyiz 16 yaşında bir hastanın doğuştan seyrek saça sahip olduğu ve genetik olarak da ilerleyen yaşında saç dökülmesi olasılığı düşük olan bir hastaya saç ekimi gerçekleştirilebilir. Yalnız hastaya ilerleyen yaşında tekrar mevcut saçlarının dökülme ihtimali olduğu belirtilmelidir. İlerleyen yaştaki örneğin 65 yaşındaki bir hastaya da saç ekimi yapılabilir. Bu hastaya da ekilen saçların birçoğunun tutmama olasılığı olduğu belirtilir. Yaşlı hastalarda dokunun alt tabakasının ekilen saçları besleme konusunda yetersiz ve alınan saç kökleri de artık cansız ve zayıf olmasından dolayı ekilen kökler tutmaya bilir. En ideal yaş 28 yaş ve üzeridir. Yalnız burada bir yanlış anlaşılma olmasın nasıl yani 28 yaşından önce ekim olmaz diye az önce bahsettiğim gibi ekim yapılacak kadar bir açılma ve hastayı rahatsız eden bir görüntü varsa ekim yapılabilir.

Saç ekimi dışında peruk, protez saç ve son günlerde uygulanması yapılan saç simülasyon yöntemleri vardır. Fakat en sağlıklı ve doğal yöntem olan saç ekimi tercih edilmektedir. Saç ekimi için uygun olmayan hastalar daha çok protez saç ve saç simülasyonu tercih etmektedir. Saç ekimi kelliğin tek çözüm noktasıdır. Zaman zaman reklamlarda görürsünüz “kellik artık tarihe karışıyor” , “saç ektirmeye gerek olmadan saçınız olacak” maalesef bunların hiç bir gerçeklik payı yoktur. Amerika FDA onaylı tek ilaç vardır finasterid halk arasında proscar olarak da bilinen ilaç prostat kanseri hastalarına verilirken saç kaybında azalma hatta artma görülmüş ve saç tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır. Yan etkileri çok fazla olduğu için kullan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Hastaların %95’inde normale dönme olsa da bazı hastalarda kalıcı rahatsızlık bırakmıştır.

Ekim yapılan alanın büyüklüğü ve verici alanın yeterliliğine bağlı olarak 2-3 kez yapılabilir verici alanın yetersiz olduğu durumlarda sakal ve göğüslerde kök alımı yapılabilir. 1. Seans saç ekiminde çok fazla tavsiye etmesek de 2. Ve 3. Seanslar da sakaldan saç ekimi yapılabilir. Göğüs ve vücudun diğer yerlerindeki köklerin kalıcılığı çok fazla olmadığı için çok tercih edilmiyor.

Saç ekim işlemi öncelikle sağlık bakanlığı tarafından ruhsat alınmış ameliyathanesi olan cerrahi bir merkezde olmaktır. 2018 yılında Sağlık Bakanlığınındın yeni çıkan kanuna göre de polikliniklerde plastik cerrah, dermatolog ve medikal estetik doktorları gözetimi altında anestezi teknikeri ve hemşireler saç ekimi yapabiliyor. Saç ekim cerrahi bir operasyon olduğu için steril bir ortam da yapılması ve muayene ortamlarında yapılması sağlık açısından sakıncalıdır.

Yasal olarak bir plastik cerrah, dermatolog ve medikal estetik doktorları yapabiliyor. 2018 yılında Sağlık Bakanlığı yeni çıkardığı kanuna göre de anestezi teknikeri ve hemşireler saç ekimi yapabiliyor. Türkiye’de daha çok sağlık elemanlarının yaptığı göz önüne çıksa da bir doktorun tek başına bir günde en fazla 500-700 greft ekimi yapılabilir. O yüzden bu bir ekip işidir ve 3-4 kişi yapılması gerekir.

Saç ekim sektöründe genelde “Ekilen saçlar alınan greftlerin genetik olarak dökülme özelliği olmadığı için dökülmezler” denir ama öyle değil. Ekilen köklerin sadece yeri değiştiriyor. Yani DNA si değiştirilmiyor. Donör bölgesinden alınan köklerin özellikle kulağın bir parmak ensenin 2 parmağı üstünden alınan greftlerin dökülme ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden ekilen köklerde a ada olsa dökülme olacaktır.

Saç ekiminden sonra ilk 3 ay kullanılması iyi değildir. 3 aydan sonra boya yapılabilir. 3 aya kadar saçlar daha kısa olacağı için jöle sprey kullanma ihtiyacınız olmayacaktır. Mümkün olduğu kadar jöle, sprey ve topik gibi kimyasallardan uzak durmak iyi olacaktır. Sonuçta kullanılan kimyasallar köklerin beslenmesini bozacağı için kullanmamak en iyisidir.

Saç ekimi cerrahi bir operasyon olduğu için riskleri vardır. Ama güvenli ve sağlam bir ekip ile yapılan işlemlerde riskler minimuma iner. Başın deri kısmı zor enfeksiyon kapan bir bölge olsa da yapılan işlemde steril cerrahi aletler kullanılır. Saç ekiminde olabilecek en büyük risklerden biri nekroz ( saç derisinin ölmesi) dur. Nekrozun oluşma sebepleri başında ekim sırasında kullanılan adrenalin fazla olması gelir. Diğer faktörler çok sık kanal açılmasına bağlı deri altında kan dolaşımı bozmak ve hastanın kullandığı sigaraya bağlı nekroz oluşmaktadır.

Saç nakli her yaşta yapılsa da tansiyon, şeker, karaciğer ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde ön kontroller yapıldıktan sonra uygun görülürse yapılabilir. Saç ekiminde önemli olan hastanın psikolojisi düzeltmektir. Kaş yaparken göz çıkarmamak lazım. İllerde hastada kalıcı bir görüntü bozukluğu bırakmak yerine mümkün mertebe sağlıklı bireylere ekim yapmak doğru olacaktır.

Saç ekimi ekilen greft sayısına göre değişse de 2 günü geçmesi tavsiye edilmez. 3500-4000 greft üzeri 2 güne bölünebilir. Yüzde şişkinlik ve morluk olmaması için 2 gün evde yatıp dinlenmesi ve 2 gün sonra ilk yıkamadan sonra normal yaşantısına ve işine dönebilir. Saç ekiminde önemli olan işlemde sonra 7-10 Gün ekim alanını bir yere sürtmemek gerekiyor. Yaptığınız işe göre işe başlama tarihi değişir. Örneğin tozlu kirli bir ortamda çalışıyorsanız en az 1 hafta işe gitmemek en iyisi olacaktır. Kapalı ortam da masa başı çalışıyorsanız 3-4 gün sonra gitmekte bir sıkıntı olmaz. 4. Gün işe başlanırsa sadece görüntü olarak kabuklar ve ense bölgesinden alınan yerlerde kızarıklık olacaktır. 10-12 günde kabuklar tamamen bitmiş ve ense bölgesi iyileşmiş olacaktır.

Saç ekiminden sonra 3 ile 6 hafta arasında ekilen köklerin %80’inde şok dökülme meydana gelir. Şok dökülmeden kurtulan saçlar uzamaya devam edecektir. 3 aydan sonra ekilen kökler yavaş yavaş çıkmaya başlayacaktır. Hepsi birden çıkmayacak bilginiz olsun. 6. ayda %75-80 çıkmış olur. Çıkışlar devam edecek ve sonrasında kalınlaşmalar olacaktır. İlk çıkan kıllar cansız ve kırık olur. Sonrasında kalınlaşır ve düzelir. 1. Senesinde saçların hepsi çıkmış olur.

Saç ekiminden 2 gün sonra yıkamanız yapıldıktan sonra işinize dönebilirsiniz. Çalıştığınız ortama göre işe başlama süresi değişiklik gösterir. Kapalı bir ortam fazla bir iş yükü yoksa 3. Gün ise gitmekte bir sıkıntı yoktur. Çalıştığınız ortam sıcak, toz, toprak varsa 1 hafta sonra ise başlamak en iyisi olacaktır. 1 hafta sonra ise başladığınızda ekim alanında hala kabuk olacaktır. Görüntü sizi rahatsız etse de ekilen köklere bir zararı yoktur. Saçlardaki kabukları 10-12 gün sonra dökülür. 3. Haftdan sonra şok dökülme oluşacaktır. Şok dökülme sonrası ekim alanında hafif kırmızılık pembelik oluşacak. Kızarıklığın geçmesi kişinin ten rengine değişiklik gösterse de 2 ile 3 ay arasında değişiyor.

Bayanlara saç ekimi çok fazla önerilmese de erkek tipi dökülmelerde ekim yapılabilir. Yani sadece ön çizgi ve yan üçgen açılmış hastalara ekim yapılabilir. Bayanlarda öncelikle hormonlara bağlı olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Saç ekiminden sonra mecbur kalmadıkça 1 hafta sonrasında şapka takılması önerilmemektedir. Sonrasında takılacak şapkada arkadan ayarlanabilir bir numara büyük sporcu şapkaları kullanılmalıdır. Takılacak şapkanın ekilen köklere sürtmeden Sadece üste hafif şekilde bırakılması doğrudur.

Saç ekiminden sonra 2 gün evde istirahat edilmelidir. Sonrasında yıkama yapılır ve normal yaşantıya dönebilir. Saç ekiminden sonra ilk bir ay kuaför, hamam, sauna, spor ve deniz yasaktık. Havuzdaki klordan dolayı 45-60 Gün girmemek daha uygun olacaktır. İlk 5 gün antibiyotik kullanacağı için alkol alınmamalı ve mümkünse ilk 15 gün sigara az içilmelidir. 3. Haftadan sonra hafif yürüyüş ile spora başlamasında sorun olmaz. Ekim alanın ve donör bölgesinin terden uzak durmak gerekiyor. Ter içindeki tuz miktarı hem ekilen köklere zararı vardır hem de doku iyileşmesini geciktirir. 7-10 Gün mümkün mertebe sırt üstü yatarak uyunursa ekilen köklerin biryere çarpmasına engel olmuş olursunuz. Saç ekim merkezlerin e değişiklik göstermede işlem sonrası antibiyotik, ağrı kesici, vitamin ve kan sulandırıcı aspirin tarzı ilaçlar kullanılacağı için alkolden bir müddet uzak durmak iyi olacaktır. Saç ekiminde sonra ilk 72 saat kökler sadece kandaki oksijen ile besleneceği için sigara ne kadar az içilirse köklerin beslenmesi o kadar iyi olacaktır. Saç ekiminden önce ve sonrasında sigara içmemek en iyisidir.

Saç ekiminde ilk yıkama 48-72 saat sonra yapılır. Pansuman açılır ve ekim yapılan alana losyon sürülerek 30-40 dk beklenir. Ilık bir su ile losyon durulanır ve şampuan ekili alanda köpürtülemeyeceği için temiz bir süngerde veya alım kısımda şampuanı köpürtüp sürtme işlemi yapılmadan yıkama yapılır ve durulanır. Yıkama sonrası ekim alanında losyon ve şampuan kalmamasına dikkat edilir. Alım yapılan alana antibiyotikli krem sürülerek yıkama işlemi tamamlanır. 10 gün aynı şekilde yıkama yapılır 10 gün sonunda son yıkamada kalan kabuklar alınarak normal yıkamaya geçilir.

Saç ekimi her geçen gün daha yaygın hale geldiği için ilk yapılan saç ekimlerine nazaran daha fazla alternatif olması sebebi ile daha uygun fiyatlara yapılabilmektedir. Saç ekim yapan merkezlerin değişik fiyat politikaları mevcuttur. Bazı merkezler de greft başı bazı merkezlerde de seans başı fiyat verilmektedir. Türkiye’de genel olarak greft başı 1 TL olan yerler çoğunlukta olsa da greft başı 1-3 euro arasında saç ekimi yapan merkezlerde mevcuttur. Türkiye’nin illerine göre de saç ekimi fiyatları değişmektedir. Saç ekim fiyatları örneğin büyük illerde alternatif fazla olması sebebiyle daha ucuz yerlerde mevcuttur. Tabi ki çok kaliteli ün yapmış yerlerin olması sebebiyle çok yüksek saç ekim fiyatı veren saç ekim merkezleri de bulunuyor. Örneğin İstanbul da ünlü bir kişiye saç ekimi yapan bir klinik ünlü sanatçının fotoğraflarını göstererek saç ekim fiyatlarını da yüksek tutmaktadır. Daha kırsal yerlerde fazla alternatif olmamakla beraber hastaların büyük şehirleri tercih etmesi sebebi ile fiyatlarını düşük tutmaktadırlar. Özellikle İstanbul’daki saç ekim merkezlerinin her şey dâhil sistemi uygulaması da başka şehirlerden hasta çekmektedir. Hastayı hava alanında karşılamak otele yerleştirmek saç ekim sonrası 2 gün konaklama ücretini karşılamak hatta İstanbul turu düzenleyen saç ekim merkezleri olması hastaları büyük şehirlerdeki saç ekim merkezlerine yönlendirmektedir. Saç ekim fiyatları birazda kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çok az bir açıklığı olan biri ile norwood-7 olan birinin saç ekim fiyatı aynı olmaması gerekir. Türkiye’ de saç ekim fiyatları çalışan personelin hasta başı aldığı primlerde etkili olmaktadır. Ankara saç ekim fiyatları ekim yapan merkezin tecrübesi ve yaptığı yere değişmektedir. Örneğin çok lüks bir özel hastanenin ameliyathane kirası ile bir tıp merkezi ameliyathane kirası aynı değildir. Saç ekiminde önemli olan yapıldığı ortamın lüks olması değil onemli olan steril bir ortam ve ameliyathane olması yeterlidir. Yapacak kişiye göre değişiklikte işlemin baştan sona doktorun yapması ile sadece doktor kontrolünde anestezi teknikeri veya hemşirenin yapması arasında saç ekim fiyat farkı olacaktır.

Saçların dökülme nedenleri; yetersiz beslenme, stres, mevsimsel ve en sık rastlanan hormonal saç dökülmesidir. Erkeklerin en sık rastlanan saç dökülmesi genetiğe bağlı saç dökülmesidir. Bu dökülme 25li yaşlarda başlasa da günümüzde daha erken yaşlarda da görülmemektedir. Bunun sebebi ise kullanılan kimyasal maddelerden dolayı dökülmeler 20li yaşlara kadar gerilemiştir. Genellikle erkeklerde ki saç sorunu askerlik cağında ortaya çıkar. Saç sorunu olan erkeklerin ilk dediği asker gittiğimde kekten dolayı saçlarım çok dökülmeye başladı ve Sonrasında da engel olamadım dökülme devam etti denir. Evet, kep saç köklerinin havasız kalmasından dolayı zayıflatır ve üzerine stres de eklendiği zaman saçların dökülmemesi biraz şanstır. Ama asıl faktör genetik de olan saç dökülmesinin başlamış olmasıdır. Bunu engellemenin çaresi yok maalesef. Sadece yapılacak prp mezoterapi ile dökülme biraz ertelene bilir.

Saç ekiminde başarı oranı yapan ekibin tecrübesi kadarda kişinin saç ve dokunun yapısına göre değişir. Sağlıklı bir bireyin saç ekim başarısı %90–95 olarak tespit edilmiştir. %5’lik kayıpla işlem sırasında köklerin kırılmasına veya deri altı kan dolaşımın yetersiz olmasına bağlı olmaktadır. Tatbikî %100 sonuç alınan hastalar da vardır. Bunlardaki en büyük faktör saç kalitesi ve yaştır. Saç ekimindeki başarının en önemli faktörlerinden biride yaştır. Genç hastalarda kan dolaşımı daha fazla ve enseden alınan saç kalitesi daha iyi olduğu için köklerin tutma olasılığı artmaktadır.

Saç ekimi halk arasında kışın yapılması uygun olduğunu söylese de asıl belirleyici hastanın kendisini hazır hissettiği zamandır. Bunun için yaz veya kış fark etmez, sadece yazın yapılan ekimlerde ilk bir ay ekim alanını direk güneşe maruz bırakmamak lazım.

Saç ekiminden sonra antibiyotik, ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmalı sonrasında saç ekim merkezinizin uygun gördüğü ilaçlar başlanır. Saç ekim merkezlerine göre kullanılacak ilaçlar değişiklik gösterebilir. Sonrasında saçları besleyecek biotin, xpecia, minoxil sprey v.b. ilaçlar kullanılabilir.

Saç ekim hastalarının en çok korkusudur. Saçlarım çıkınca çim adam gibi olur muyum? Hayır olmazsınız. Daha önceki yapılan FUT yönteminde en çok rastlanan sıkıntı çim adam görünümüdür. Alınan greftlerin dik bir şekilde ekilmeleri ve çok kalın olmasından kaynaklanıyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle 0,7mm’lik punchlarla daha doğal bir görüntü elde edilmektedir. Tabi ki sadece kullanılan punch ile de çim adam görüntüsü engellenmiş olmuyor. Kanal açımında mevcut saçların yönlerine ve açılarına dikkat edilmesi gerekiyor. Açılacak kanalların açıları genelde 30-40 derecelik açılar kullanılır.

Günümüzde Saç ekiminde maximum greftler kullanılarak ensede (donör) fazla kök alımına ve kullanılan punch ‘ın kalın olmasından dolayı iz kalmaktadır. Kullanılan micro motorun hız düşük ve punch ‘in ince olduğu durumlar da ensede iz kalmaz. Ekim alanında bazı hastalarda köklerin çıktığı yerde çukurlar oluşmaktadır. Bunun sebebi de kanal açılan materyalin keskin olmamasından ve ekimi yapan kişinin kanal yönlerini hâkim olmadan dokuya zarar vermesinden kaynaklanır.

Saç ekiminden 10-12 gün sonra kabuklanmalar tamamen biter. Alım yapılan yerler 15 gün sonra iki-üç numara traşa vurulmuş izlenimi verir. Ekilen saçlar 3 ile 6 hafta arasında döküleceği için ekim yerinde hafif bir kırmızı pembe renk arasında olur. Bunun geçmesi kişinin ten rengine göre değişir. Yaklaşık 2-3ay arasında geçer. Şok dökülme sonrası parmak uçlarıyla yapılan masajlar kan dolaşımın artırıp doku iyileşmesini hızlandırır.

Saç ekimi ilk 12 gün bakım gerekli sonrasında isteğe bağlı yaptırmak istenirse ayda bir mezoterapi veya PRP uygulanabilir.

Saç ekimini sağlık bakanlığının 2018 de yeni çıkardığı kanuna göre dermatolog, plastik cerrah ve ya medical estetik doktorlari yakabiliyor. Yeni kanuna göre de bu doktorların gözetiminde anestezi teknikeri veya hemşireler ile yapabilmektedir. Türkiye’de ki saç ekim yapan doktor sayısı çok azdır. Bunun sebebi de sektörün çok hızlı büyümesi ile saç ekim merkezleri sayısının artması ve yurt dışı sağlık turizm altın da gelen hasta sayısı artmıştır. Buna bağlı olarak da doktor sayısı yetersiz olduğu için daha çok sağlık personellerine bırakılmıştır.

Saç ekim merkezlerini araştırırken çok dikkat edilmelidir. Hiçbir saç ekim merkezi biz kötü ekim yapıyoruz demez. Herkes elindeki fotoğrafın en iyilerini gösterir. O yüzden saç ekim merkezlerini araştırırken aynı merkeze daha önce yaptıran birinden yardım istemek en iyisi olacaktır. Genelde reklam veya google da en iyi saç ekim merkezi biziz diyen çok fazla paylaşım yapan yer görürsünüz. Saç ekim forum sitelerinden de yardım alarak en doğru saç ekim merkezi seçebilirsiniz.

En az 10 saç ekim merkezi ile telefon ve whatsapp dan Fotoğrafta göndererek görüştükten sonra mutlaka yüz yüze görüşmeye gidin. Mümkünse ekim yapılan alanı görmek isteyin. Günümüzde merdiven altı diye tabir edilen saç ekime uygun olmayan çok fazla merkez bulursunuz. Size gösterilen fotoğraflara çok fazla itimat etmeyin. Hiç bir manav çürük malını tezgâh önüne koymaz. Orada saç ekimi yaptıran bir hastaya ulaşmaya çalışın. Ulaşacağınız kişiyi de merkezden istemeyin. Size sonucu iyi olamayan hastanın numarasını vermezler. Sizin için önemli olan sizin açıklığa en yakın hasta portföylerine ulaşmaya çalışın. Açıklığı az olan bir hasta ile norword 7 olan bir hastanın sonucu arasında çok fazla fark olacaktır.

Saç ekiminde İstanbul saç ekim merkezlerinin sayısının fazla olmasından dolayı genellikle saç ekimi için İstanbul Saç ekim merkezleri tavsiye edilmektedir. Ankara da çok sayıda saç ekim merkezi bulunmakta ve çok iyi de sonuçlar çıkmaktadır. Google da genelde en Fazla yapılan aramalarda “en iyi saç ekim merkezi-saç ekim tavsiye–saç ekim forum–Ankara saç ekim fiyatları” aramalarında ulaşabilirsiniz.


Aradığınız cevabı bu sayfada bulamadınız mı?